Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

11 Ιουλίου 201721:08

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, το οποίο θα διεξαχθεί από 14 έως 16 Ιουλίου 2017. Ήδη στον χώρο του Αθλότοπου Θεσπρωτικού έχει τοποθετηθεί το σκέπαστρο και στήνονται τα περίπτερα έκθεσης και οι πάγκοι που θα χρησιμοποιήσουν τα μέλη των συλλόγων, μάγειροι, νοικοκυρές, παραγωγοί και επιχειρηματίες για να εκθέσουν και να προβάλουν τα προϊόντα και τη γαστρονομία της περιοχής.

Σε σχετική δήλωση ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος σημειώνει: “Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Λάκκας Σουλίου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να θυμηθούμε παραδοσιακές γεύσεις ‘που μας μεγάλωσαν’ να τις γνωρίσουμε στις νέες γενιές και ν’ αναδείξουμε τον γαστρονομικό πλούτο και τα εξαιρετικά προϊόντα που διαθέτει ο τόπος μας.

Μέσα από τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γαστρονομίας δίνουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό, τη μικρή ή μεγάλη επιχείρηση και φυσικά στους συλλόγους να προβληθούν και στον επισκέπτη και το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει και να γευθεί παραδοσιακές γεύσεις, χαρακτηριστικές της γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής μας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιβαλλοντικό -Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, τη Σχολή ΕΠΑΣ ΟΕΑΔ, παραγωγούς και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλους τους Συλλόγους για τη συνεργασία στην επιτυχία του κοινού στόχου που είναι η ανάδειξη, προβολή και στήριξη των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων. Ευχαριστούμε επίσης την ΕΡΤ που είναι χορηγός επικοινωνίας και όλα τα Μ.Μ.Ε. για την στήριξη στη διοργάνωση”.   

 Πρόγραμμα 1ου Συμποσίου γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

1η ημέρα

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

 

19.00: Προσέλευση.

19.30: Έναρξη με την είσοδο της Φιλαρμονικής “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού και την παρουσία μελών  χορευτικών τμημάτων, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Παραδοσιακή μουσική από τη Φιλαρμονική Θεσπρωτικού.

19.50 Χαιρετισμοί.

20.00: Ομιλία από τον Τάσο Τόλη επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με θέμα ‘Η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής’.

20.15: Ομιλία με θέμα την παραδοσιακή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες στην Λάκκα Θεσπρωτικού από την κα Φρειδερίκη Νάσση (Γυμνασιάρχη Θεσπρωτικού).

20.35: Ομιλία με θέμα “Μεσογειακή και δυτικού τύπου διατροφή: Θετικά και αρνητικά” από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσιο.

21.00: Παρουσίαση πίτας από τους Συλλόγους, συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες.

Επίδειξη ανοίγματος φύλλου για πίτες & παρασκευή πίτας και ψωμιού από μέλη των συμμετεχόντων συλλόγων και μαγείρων.

Κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο.

22.00 Ολοκλήρωση προγράμματος 1ης ημέρας με διασκέδαση από τοπική παραδοσιακή ορχήστρα και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων.

 

   2η ημέρα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

19.30: Έναρξης 2ης ημέρας.

20.00: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στη γάστρα από μέλη του Συλλόγου Νικολιτσίου.

20.30: Επίδειξη μενού με τοπικά προϊόντα και επίδειξη μαγειρικής από μαγείρους μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος non teste.

21.00: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στο καζάνι από τον κ. Κοντέβα μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα”.

Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους (Συλλέκτης λαογραφικών σκευών Αναστάσιος Λαμπρούσης και Λαογραφικό Μουσείο Ριζοβουνίου). Δρώμενο “ο Γανωτής”.

21.30: Παρουσίαση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες, τοπικών πιάτων με χαρακτηριστικά του τόπου μας (ατομική ή οικογενειακή παρουσίαση).

22.00: Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών. Απονομές.

Παραδοσιακό κέρασμα από τους συλλόγους με πίτες, φαγητά, γλυκά και εδέσματα παρασκευασμένα κυρίως με προϊόντα παραγωγών του Συμποσίου.

 

Κυριακή 16 Ιουλίου

19.30: Έναρξη 3ης ημέρας

Open Kitchen. Μάγειροι, νοικοκυρές και κάτοικοι του Δήμου μαγειρεύουν παραδοσιακά. 

20.00: Χαιρετισμοί και ευχαριστίες συλλόγων και παραγωγών.

20.30: Αποτελέσματα Συμποσίου.

21.00 Διασκέδαση με το συγκρότημα του Δημήτρη Υφαντή και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της περιοχής. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]