kotopoylo-elies copy

Κοτόπουλο με πράσινες ελιές, ρεβίθια και λεμόνι

2 Νοεμβρίου 201109:59

kotopoylo-elies copy

Αρχικά τα αρώματα είναι αυτά που θα σας εντυπωσιάσουν ανοίγοντας το καπάκι. Και έπειτα θα πάρει τη σκυτάλη η γεύση. Διακριτική, μα πολύπλοκη θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Το μόνο που απαιτεί αυτή η συνταγή είναι υπομονή. Και ξέρετε ότι η υπομονή πάντοτε αμοίβεται!

(Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste στις 07-11-2010)

ΥΛΙΚΑ 
Για 8 άτομα

1 φλυτζάνι ρεβίθια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες χρήσεις
2 κουταλιές καυτερή πάπρικα
8 πόδια κοτόπουλο
40γρ. βούτυρο
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο συνθλιμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού κορίανδρο σε σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού ίνες κρόκου κοζάνης
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
3 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ή έτοιμο 
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού 
το χυμό από 1 λεμόνι
100γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κορίανδρο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε από βραδύς σε νερό τα ρεβίθια. Την επομένη ξεβγάλτε τα σε κρύο τρεχούμενο νερό. Βράστε τα σε νερό και σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160οC. 
Ανακατέψτε το αλεύρι με την πάπρικα και αλευρώστε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου. 
Λιώστε το βούτυρο σε ένα σκεύος με καπάκι που μπορεί να μπει και σε φούρνο. Τσιγαρίστε το κοτόπουλο σε δόσεις μέχρι να αποκτήσει ωραίο καφέ χρώμα. Στο ίδιο σκεύος σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, το μπαχάρι, τον τριμμένο κορίανδρο, τον κρόκο, τις νιφάδες τσίλι και το τζίντζερ, και μαγειρέψτε τα όλα μαζί για λίγο για να απελευθερωθούν τα αρώματα από τα μπαχαρικά. Βάλτε το κοτόπουλο και το ζωμό πίσω στην κατσαρόλα και φέρτε το φαγητό σε βρασμό. Μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάστε το σκεύος, βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για 30 λεπτά. 
Μετά το πέρας των 30 λεπτών, προσθέστε τα ρεβίθια και αλάτι και ψήστε για άλλη 1 ώρα.
Όταν είναι έτοιμο βγάλτε το από το φούρνο, προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις ελιές και ανακατέψτε καλά. Λίγο προτού το σερβίρετε προσθέστε και τον ψιλοκομμένο κορίανδρο.

Tips : – Σερβίρετέ το ζεστό με αρωματικό ρύζι μπασμάτι.
-Αν θέλετε να γίνει λίγο πιο ελαφρύ, αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
-Αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο, να τσιγαρίσετε το κοτόπουλο πολύ προσεκτικά και σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, γιατί το βούτυρο «αρπάζει» πολύ εύκολα.
-Αν δεν το θέλετε καυτερό, αντικαταστήστε τις νιφάδες τσίλι με μια κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα. Η καυτερή πάπρικα του δίνει απλώς μια ανεπαίσθητη σπιρτάδα, γι’ αυτό μην τη φοβηθείτε. 
-Για πιο γρήγορα βράστε τα ρεβίθια σε χύτρα. 
-Τα στάδια μέχρι και την προσθήκη των ρεβιθιών μπορείτε αν θέλετε να τα κάνετε από την προηγούμενη μέρα, να βάλετε το φαγητό στο ψυγείο και την επομένη να συνεχίσετε τη συνταγή κανονικά. 

Απολαύστε το με το λευκό κρασί «Μικρός Βοριάς Riesling» του Άγγελου Ρούβαλη. Η έντονη προσωπικότητα αυτού του Riesling είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις σύνθετες απαιτήσεις του πιάτου. Ταιριάζει τέλεια με τις πράσινες ελιές, η δροσερή και τραγανιστή οξύτητά του με το λεμόνι και το γεμάτο σώμα του με το κοτόπουλο.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

Πηγή:http://www.yumm.gr

http://mpatzakidis.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]