Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ιωαννιτών: “Το υγιές πρότυπο της αριστείας ενισχύεται μέσα σε κάθε σχολείο”

19 Μαΐου 202017:43

Ανακοίνωσε εξέδωσε σήμερα η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ιωαννιτών σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει το Λύκειο Ζωσιμαίας σε Πρότυπο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

Η Ένωση Γονέων μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών είναι αντίθετη με τα διαφοροποιημένα, ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, σχολεία. Όπως φαίνεται από το σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση και ακολούθως κατατέθηκε στη Βουλή ο μόνος λόγος ύπαρξης και αριθμητικής διεύρυνσης των Προτύπων σχολείων είναι η προώθηση της «αριστείας». Υποστηρίζουμε ότι το υγιές πρότυπο της αριστείας δεν ενισχύεται σε χωριστούς χώρους, σε διαφοροποιημένα σχολεία αλλά μέσα σε κάθε σχολείο, σε κοινωνικά ισορροπημένο περιβάλλον.

Η ύπαρξη καλών και λιγότερο καλών σχολείων, ανώτερων και κατώτερων, σχολείων για την ελίτ και λαϊκών σχολείων αρχικά αναδεικνύει τις ταξικές και άλλες διαφορές της κοινωνίας μας και υπό μία έννοια έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αξίες της, ενδεχομένως και με το ίδιο το Σύνταγμα. Επιπλέον, η θέση σύμφωνα με την οποία πρέπει να ωφεληθούν αυτοί που έχουν καλύτερες επιδόσεις κι όχι αυτοί που υστερούν και επομένως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση, είναι εντελώς αντιεπιστημονική.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η κοινωνία μας είναι στήριξη, αναβάθμιση, των δημόσιων σχολείων όλης της επικράτειας για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για εκείνα που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τους στερούν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου να μετατρέψει το Λύκειο Ζωσιμαίας σε Πρότυπο θεωρούμε ότι, εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν μπορεί ένα σχολείο που καλύπτει γεωγραφικά μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης να αποκλείει τους μαθητές του από το σχολείο της γειτονιάς τους. Απαιτείται, νομίζουμε, γενικευμένη αντίδραση από όλους τους εκπαιδευτικούς και άλλους τοπικούς φορείς ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Η Ένωση Γονέων σε μια τέτοια κατεύθυνση θα είναι συμπαραστάτης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr