Γιατί πρέπει να πας στο Καρναβάλι Ξάνθης

2 Φεβρουαρίου 202021:14

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Στην σημερινή τους μορφή το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, στην διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Πριν την παρέλαση

Η Καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή στις 1η Μαρτίου είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων. Όποιος όμως βρεθεί από τις προηγούμενες ημέρες στην Ξάνθη, είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθεί όλο τον νομό. Για την διανομή σας φροντίστε από από τώρα (δείτε εδώ) διότι τα δωμάτια εξαντλούνται ακόμα και στους διπλανούς νομούς. 

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε στην ορεινή περιοχή, στα Νεστοχώρια όπου η φύση και οι εναλλαγές με το τοπίο θα σας μαγέψουν. Σε μόλις 27 χιλιόμετρα από την Ξάνθη θα βρείτε πολλές επιλογές για μια μονοήμερη εκδρομή. Με την επιστροφή στο ξενοδοχείο, προγραμματίστε την επόμενη ημέρα για να δείτε το νότιο τμήμα του νομού. 

Από το Πόρτο Λάγος όπου θα επισκεφτείτε το νησάκι του Αγίου Νικολάου και το γραφικό ψαροχώρι, μπορείτε να πάτε στα αρχαία Άβδηρα και από εκεί να βρεθείτε στα Τέμπη του Νέστου. 

Φυσικά, στην ρεσεψιόν του Ξενοδοχείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για τις περιοχές που θα επισκεφτείτε

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr