Ρεκόρ κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια – Την ίδια ώρα δεκάδες Πρατήρια κλείνουν

23 Φεβρουαρίου 201808:50

Νέα ιστορικά ρεκόρ κερδών, παραγωγής και πωλήσεων για το 2017 ανακοίνωσε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (αφού αφαιρεθεί η επίδραση εξωγενών παραγόντων) βελτιώθηκαν κατά 40%, στα 372 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημοσιευμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17%, στα 384 εκατ.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρόταση της διοίκησης προβλέπει την καταβολή μερίσματος ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή.

Έγινε γνωστό επίσης ότι στα τέλη του 2017 ο όμιλος εξαγόρασε από τους μετόχους μειοψηφίας το 37% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΠΕΤ Βαλκανικής (εταιρεία που ελέγχει το 80% του αγωγού Θεσσαλονίκης- Σκοπίων και το 81,5% των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στα Σκόπια) που δεν κατείχε.

Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 834 εκατ. ευρώ ενώ σημαντική ήταν και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών (165 εκατ. ευρώ), μετά τις αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων και τραπεζικών δανείων, καθώς και τη μείωση του Συνολικού Δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δυο χρόνια.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η διαδικασία αναχρηματοδότησης τραπεζικών δανειακών συμβάσεων που λήγουν εντός του 2018 είναι σε εξέλιξη, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο μέσο κόστος και διάρκεια δανεισμού του Ομίλου, αλλά και την καλύτερη διαχείριση κινδύνου.

Την ίδια ώρα δεκάδες πρατήρια κλείνουν και περνάνε στα χέρια των πολυεθνικών

Ενώ σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και διακίνησης των καυσίμων εμφανίζονται ρεκόρ κερδών, τα πρατήρια τα οποία αναλογικά έχουν και το μεγαλύτερο κόστος, κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Εκατοντάδες πρατηριούχοι είναι θύματα των χαμηλών κερδών – με δική τους ευθύνη – και ενός κράτους το οποίο μαζί με τους εξαντλητικούς φόρους έχει δημιουργήσει μια “Βιομηχανία Προστίμων”. Για κάθε τι που βλέπετε σε ένα Πρατήριο – έχουν εξαιρεθεί οι σκουπιδοτενέκεδες – έχει προβλεφθεί και ένα ένα εξαντλητικό πρόστιμο.

Σε αυτό το περιβάλλον οι πρατηριούχοι κλείνουν τα καταστήματα με τους περισσότερους αν ευελπιστούν να το πάρει η εταιρεία που τους προμηθεύει.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]