Τα πυροτεχνήματα έχουν τα δικά τους μυστικά

5 Φεβρουαρίου 201821:27

Μπορεί η ιστορία των πυροτεχνημάτων να χάνεται στα βάθη του χρόνου ωστόσο οι πρώτοι πυροτέχνες χρειάζονταν τόσο ικανότητες όσο και θάρρος καθώς προετοίμαζαν διάφορες επιδείξεις πυροτεχνημάτων. Οι πυροτεχνίτες ανακάλυψαν ότι η χοντρόκοκκη πυρίτιδα καίγεται σχετικά αργά, ενώ οι λεπτοί κόκκοι προκαλούν εκρήξεις καθώς καίγονται. Οι «πύραυλοι» κατασκευάζονταν σφραγίζοντας το ένα άκρο κάποιου σωλήνα από μπαμπού ή χαρτί και γομώνοντας το κάτω τμήμα με χοντρούς κόκκους πυρίτιδας. Όταν αναφλεγόταν η πυρίτιδα, τα αέρια που εξαπλώνονταν γρήγορα προωθούνταν από το ανοιχτό άκρο του σωλήνα, εκτοξεύοντας το βλήμα στον ουρανό. Το πάνω άκρο του «πυραύλου» γομωνόταν με λεπτόκοκκη πυρίτιδα ώστε, αν όλα πήγαιναν καλά, το βλήμα να εκραγεί κοντά στο απόγειο της τροχιάς του.

Από τεχνολογική άποψη, τα πυροτεχνήματα δεν έχουν αλλάξει πολύ στο πέρασμα των αιώνων. Ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις. Οι πυροτέχνες της Άπω Ανατολής αρχικά ήξεραν να κατασκευάζουν μόνο λευκά ή χρυσαφί πυροτεχνήματα. Οι Ιταλοί πρόσθεσαν χρώμα.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Ιταλοί διαπίστωσαν πως, όταν πρόσθεταν στην πυρίτιδα χλωρικό κάλιο, το μείγμα καιγόταν αναπτύσσοντας τόση θερμότητα ώστε τα μέταλλα μετατρέπονταν σε αέρια, χρωματίζοντας την παραγόμενη φλόγα.

Σήμερα, προστίθεται ανθρακικό στρόντιο για να δημιουργηθεί κόκκινη φλόγα. Η ολόλευκη φλόγα δημιουργείται με τιτάνιο, αλουμίνιο και μαγνήσιο, η μπλε με χημικές ενώσεις του χαλκού, η πράσινη με νιτρικό βάριο και η κίτρινη με ένα μείγμα που περιέχει οξαλικό νάτριο.

Οι υπολογιστές έχουν προσδώσει νέα διάσταση στο εντυπωσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων. Οι τεχνικοί, αντί να τα πυροδοτούν με το χέρι, μπορούν να ρυθμίζουν με απόλυτη χρονική ακρίβεια τις επιδείξεις τους προγραμματίζοντας τα κομπιούτερ να πυροδοτούν τα πυροτεχνήματα ώστε να εκρήγνυνται σύμφωνα με το ρυθμό μιας μουσικής παράστασης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]