Τα πρώτα του σεντόνια

5 Φεβρουαρίου 201821:44

ΟΙ αποφάσεις που πρέπει να πάρει μια νέα μαμά είναι πολλές και μερικές φορές για πράγματα που πριν μείνει έγκυος δε γνώριζε καθόλου. Μία απ’ αυτές τις αποφάσεις είναι και για τα βρεφικά σεντόνια. Ποια πρέπει να πάρει για το λίκνο; Όταν το μωρό πάει στην κούνια πρέπει να αλλάξει σεντόνια; Ποιο είναι το ιδανικό ύφασμα; Τι μέγεθος πρέπει να έχουν; Για ποια εποχή είναι τα φανελένια; Πόσα σετ πρέπει να έχει;

Μην αγχώνεστε λοιπόν αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Μέχρι το τέλος του άρθρου θα ξέρετε ακριβώς τι χρειάζεστε για το μικρό σας αγγελούδι.

Το λίκνο:

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το λίκνο και την καλαθούνα, που είναι και το πρώτο κρεβατάκι του μωρού. Για το λίκνο και την καλαθούνα θα χρειαστείτε σεντονάκια με ειδική διάσταση. Στο spitishop θα τα βρείτε ως «Σεντόνια λίκνου». Σεντόνια λίκνου ονομάζονται σεντονάκια με διάσταση από 65×120 έως 80×110. Μην αγχώνεστε αν δεν ξέρετε ακριβώς τη διάσταση που χρειάζεστε για το λίκνο σας. Οι διαφορές στα μεγέθη είναι τόσο μικρές που πιθανότατα θα σας κάνει όποια διάσταση κι αν επιλέξετε. Έχετε στο νου σας πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 σετ σεντονάκια για κάθε λίκνο, οπότε φροντίστε να έχετε προμηθευτεί με τα απαραίτητα έως τη στιγμή που θα επιστρέψετε σπίτι με το μωρό.

Η μετάβαση στην κούνια:

Μετά τους πρώτους 3 μήνες αλλά συνηθέστερα μετά τους 6, το μωρό μεταφέρεται στην κούνια. Πλέον, τα σεντόνια του λίκνου θα σας είναι μικρά και δεν θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε, ωστόσο τα κρατάτε για το πορτ-μπεμπέ ή το καρότσι. Για την κούνια θα χρειαστείτε σεντόνια κούνιας. Εδώ οι διαστάσεις είναι λίγο πιο ιδιαίτερες και θα χρειαστεί λίγη προσοχή. Αν το στρώμα της κούνιας σας είναι 60×120 τότε προτιμήστε σεντονάκια με μέγεθος έως 110×170. Αν το στρώμα της κούνιας σας είναι 70×140 (η προεφηβική δηλαδή) τότε θα χρειαστείτε λίγο μεγαλύτερα σεντόνια, με μέγεθος έως 130×180. Μιας και το μωρό θα περάσει περισσότερο χρόνο στην κούνια, θα χρειαστείτε περισσότερα σετ σεντόνια απ’ ότι για το λίκνο. Ο ιδανικός αριθμός για εμάς είναι 6.

Το ιδανικό ύφασμα:

Βαμβάκι, βαμβάκι και πάλι βαμβάκι! Αν και στις βρεφικές κουβερτούλες και τους υπνόσακους δεν μας πειράζει το συνθετικό ύφασμα (και το προτιμάμε κιόλας από κάποιες ποικιλίες μαλλιού π.χ. οι οποίο τσιμπάνε και μπορεί να προκαλέσουν κι ερεθισμούς στο δέρμα του μωρού), τα σεντονάκια του μωρού θέλουμε να είναι από 100% βαμβάκι. Το βαμβάκι όμως έρχεται σε πολλές ποικιλίες και πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποια είναι η καλύτερη, γι’ αυτό θα πούμε 2 λόγια για την καθεμία για να σας βοηθήσουμε να πάρετε πιο εύκολα μια απόφαση.

– Κλασσικό βαμβάκι 144 TC: Το βαμβάκι 144 TC ή 144 κλωστών είναι η πιο διαδεδομένη ποιότητα βαμβακιού στη χώρα μας και χρησιμοποιείται για τα περισσότερα προϊόντα ύπνου όπως σεντόνια, παπλωματοθήκες και το εξωτερικό περίβλημα των παπλωμάτων. Όπως και στα λευκά είδη των ενηλίκων, έτσι και στα βρεφικά, το βαμβάκι 144 κλωστών είναι η πιο διαδεδομένη ποιότητα.

– Βαμβάκι – περκάλι: Το βαμβάκι – περκάλι είναι μια ειδική ύφανση του βαμβακιού που το κάνει πιο ανθεκτικό, πιο εύκολο στο σιδέρωμα και γίνεται πιο μαλακό όσο πιο πολύ πλένεται. Αυτή η ποιότητα βαμβακιού είναι πολύ καλή επιλογή για τα βρεφικά αφού χρειάζονται συχνό πλύσιμο.

– Βαμβακοσατέν: Το βαμβακοσατέν θεωρείται η καλύτερη ποιότητα βαμβακιού και ξεχωρίζει για το βάρος, την υφή και τη γυαλάδα του. Τα βαμβακοσατέν υφάσματα έχουν πάνω από 200 TC και υφαίνονται από το καλύτερο μέρος του βαμβακιού.

– Βαμβακερή φανέλα: Για τους κρύους μήνες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα σετ φανελένια σεντόνια. Η θερμότητα και η απαλή υφή τους θα φροντίσουν ώστε το μικρό σας μπεμπάκι να είναι ζεστό και άνετο.

Τώρα ξέρετε τι θα χρειαστείτε! Πατήστε λοιπόν στον παρακάτω σύνδεσμο κι επιλέξτε τα ιδανικά σεντονάκια για το μικρό σας αγγελούδι!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]