Θανάσης Οικονόμου : “Με τόσες πολιτικές διαφωνίες η έντιμη επιλογή είναι να μην πάω στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ”

5 Φεβρουαρίου 201319:08

Την απόφασή του να μην παρευρεθεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποιεί με συνέντευξη του ο πρώην βουλευτής του κόμματος Θανάσης Οικονόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλω να είμαι έντιμος απέναντι στον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύω. Η έντιμη επιλογή είναι να μην παρευρεθώ στο Συνέδριο».

Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μεγάλη ευκαιρία με το Συνέδριο που θα μπορούσε να είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις. «Για να γίνει ένα συνέδριο άνοιγμα προς την κοινωνία και όχι ερήμην της. Με ευθύνη, όμως, της ηγεσίας και των διάφορων ομάδων το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί γύρω από τα δικά του προβλήματα, κινείται σε αυτοαναφορικό σπιράλ χωρίς πολιτική ταυτότητα».

Τα βέλη του στρέφονται και εναντίον συγκεκριμένων τάσεων, αναφέροντας ότι δεν γίνεται μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει να θεωρούνται φιλολαϊκοί αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη νομή της εξουσίας. «Δεν μπορεί το κυρίαρχο να είναι οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων ή οι προσωπικές εμμονές. Δεν μπορεί να μην μας απασχολεί η ηθική απαξίωση, η απουσία κάθε αυτοκριτικής ή η έλλειψη πολιτικού στίγματος».

Όσον αφορά την εκλογική ήττα, ο Θανάσης Οικονόμου αναφέρει ότι τα «εκλογικά νούμερα τα παλεύεις. Την ηθική απαξίωση, την έλλειψη πολιτικής ταυτότητας και τις ιδιοκτησιακές συμπεριφορές μέσα στο κόμμα όχι».

Για τους ψηφοφόρους του κόμματος, λέει ότι συναισθάνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για έντιμους αγωνιστές, προσωπικά ή συναισθηματικά εγκλωβισμένους. Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και κοινωνικά έχει συντηρητικοποιηθεί και δεν μπορεί να δώσει καμιά ώθηση στην εξέλιξη των πραγμάτων. «Λυπάμαι πραγματικά αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει καταστεί -το λέω με μαθηματικούς όρους- ένας μηδενικός παράγοντας. Τα μεγαλύτερα μεγέθη να πολλαπλασιάσεις με το μηδέν, το γινόμενο πάλι μηδέν θα είναι».

Παράλληλα ο Θανάσης Οικονόμου αναφέρεται στη ΔΗΜ.ΑΡ λέγοντας ότι θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για ευρύτερες αναφορές στον χώρο της κεντροαριστεράς. Επιμένει ότι χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό σχέδιο και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργό συμμετοχή της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. «Δεν μπορούμε να μιλάμε στον αέρα με την ανεργία στο 30%. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην απαντήσουμε στο τι είναι δίκαιο κοινωνικό κεκτημένο σήμερα ή ποια είναι τα όρια του φιλελευθερισμού στην αγορά εργασίας. Όλες οι προσπάθειες μας πρέπει να συγκλίνουν στο κοινωνικό διακύβευμα», καταλήγει.

Τέλος αναφερόμενος στην μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «Εάν είναι ειλικρινής η στροφή στον ρεαλισμό, όπως και της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, τότε είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, δεν έχουν ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο που θα εξηγεί σε τι συνίσταται αυτή η στροφή, εκτός φυσικά από τακτικισμό ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι απευθύνονται στο ακροατήριο του Καμμένου».

Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα που τον φέρουν προς τη ΔΗΜ.ΑΡ, ο Θανάσης Οικονόμου ξεκαθαρίζει: «Με τους ανθρώπους που εγώ συνομιλώ και στους οποίους απευθύνομαι, συναποφασίζουμε έχοντας μία κοινή σταθερά: την πίστη μας στη δημοκρατική παράταξη και την κοινή αγωνία για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δεν πιστεύω στις εύκολες λύσεις. Κάθε σχέση για να ευδοκιμήσει χρειάζεται χρόνο και δουλειά και από τις δύο πλευρές. Έχω εκτιμήσει, όμως, την ήρεμη δύναμη του Φώτη Κουβέλη και την έλλειψη εγωκεντρισμού που τον διακρίνει».
Ακολουθεί το σύνολο της συνέντευξης από το real.gr
1. Τελικά κ. Οικονόμου συνεχίζετε να είστε ΠΑΣΟΚ; Θα συμμετάσχετε στο συνέδριο του;

Είμαι πάντα στη δημοκρατική παράταξη. Ξέρετε κ. Σκουρή η πολιτική δεν με αφορά ως αυτοσκοπός αλλά ως μέσο συμμετοχής στα κοινά. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείς στις βασικές πολιτικές επιλογές του κόμματος στο οποίο ανήκεις. Η συνεχής υποχώρηση απ’ όσα θεωρείς σημαντικά δεν συνεισφέρει πουθενά, αντίθετα αυτές οι πρακτικές μας έφεραν στο τέλμα. Δείτε για παράδειγμα πόσο υποβαθμίζει τη νοημοσύνη των πολιτών το παιχνιδάκι με τις διαγραφές και τις επιστροφές.. Είναι όλα αυτά που αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί γύρω από τα δικά του προβλήματα, χωρίς πολιτική ταυτότητα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι στο επικείμενο συνέδριο χάνει μία μεγάλη ευκαιρία. Θα μπορούσε πραγματικά να ανοιχτεί στην κοινωνία, να απευθύνει ένα ουσιαστικό κάλεσμα συσπείρωσης του προοδευτικού κεντροαριστερού χώρου, να δείξει ότι έχει κλείσει ο κύκλος της αυτοπεριχαράκωσης. Δεν μπορεί το κυρίαρχο να είναι οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων ή οι προσωπικές εμμονές. Δεν μπορεί να μην μας απασχολεί η ηθική απαξίωση, η απουσία κάθε αυτοκριτικής ή η έλλειψη πολιτικού στίγματος. Δεν μπορεί μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει να θεωρείται ότι εκφράζουν το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» όσοι έχουν συνδέσει την δημόσια παρουσία τους με τη νομή της εξουσίας. Σας λέω, λοιπόν, ότι τα εκλογικά νούμερα τα παλεύεις. Την ηθική απαξίωση, την έλλειψη πολιτικής ταυτότητας και τις ιδιοκτησιακές συμπεριφορές όχι. Αυτά πιστεύω ότι για μία γενιά νεότερων στελεχών είναι κομβικής σημασίας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι πολιτικές διαφωνίες είναι πάρα πολύ έντονες και θέλω να είμαι έντιμος απέναντι στον εαυτό μου και στους ανθρώπους που αντιπροσωπεύω. Η έντιμη επιλογή είναι να μην παραβρεθώ στο συνέδριο.

2. Που εκτιμάτε ότι οδεύει το σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Πολιτική σε κενό αέρος δεν γίνεται. Ούτε υπάρχει λύτρωση χωρίς κάθαρση. Στο καταρρέων σύστημα έχουν μείνει όσοι έχουν πελατειακές δεσμεύσεις και έντιμοι αγωνιστές, συναισθηματικά εγκλωβισμένοι. Το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και κοινωνικά έχει συντηρητικοποιηθεί και δεν μπορεί να δώσει καμιά ώθηση στην εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν υπάρχει καμία προοδευτική διαδικασία, μία προωθητική δύναμη ικανή να ανανεώσει και να εμπνεύσει. Λυπάμαι πραγματικά αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει καταστεί, το λέω με μαθηματικούς όρους, ένας μηδενικός παράγοντας. Τα μεγαλύτερα μεγέθη να πολλαπλασιάσεις με το μηδέν, το γινόμενο πάλι μηδέν θα είναι. Ωστόσο, είναι η ώρα οι νεότερες κυρίως γενιές να σκεφτούμε ορθολογικά και μέσα από συμπόρευση να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

3. Μήπως τελικά οδηγείστε προς τη ΔΗΜ.ΑΡ; Και πως κρίνετε τον Φώτη Κουβέλη;

Είμαι από τα Γιάννενα και έχω μάθει ότι στις δυσκολίες πρέπει να συνδιαμορφώνεις τη στάση σου με τους φίλους και τους συμμάχους. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ούτε «προίκα», ούτε αντικείμενο χυδαίας συνδιαλλαγής. Με τους ανθρώπους που εγώ συνομιλώ και στους οποίους απευθύνομαι, συναποφασίζουμε έχοντας μία κοινή σταθερά: την πίστη μας στη δημοκρατική παράταξη και την κοινή αγωνία για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι η ΔΗΜ.ΑΡ θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για ευρύτερες αναφορές. Έχει το αναγκαίο κεφάλαιο ηθικής υπεροχής, διαθέτει την ικανότητα να κάνει ανοίγματα σε κοινωνικά σύνολα που μέχρι τα χθες μπορεί να είχαν άλλες διαδρομές χωρίς να τους προκαλεί ενοχικά σύνδρομα, και σε επίπεδο συγκυβέρνησης έχει αποδείξει αυτό που για μένα είναι κρίσιμο, την επίγνωση των ορίων της κοινωνίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Σε ό,τι με αφορά πρέπει να σας πω ότι δεν πιστεύω στις εύκολες λύσεις. Κάθε σχέση για να ευδοκιμήσει χρειάζεται χρόνο και δουλειά και από τις δύο πλευρές. Αυτά θα μετρηθούν στον κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, έχω εκτιμήσει την ήρεμη δύναμη του Φώτη Κουβέλη. Κινείται χωρίς εγωκεντρικές εξάρσεις -που ενισχύουν τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας- και την τελευταία τριετία έχει λειτουργήσει με αποφασιστικότητα και βούληση.

4. Τι εκτιμάτε πως πρέπει να γίνει στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Θεωρώ κομβικό σημείο στην όλη κουβέντα την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές διακύβευμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε στον αέρα με την ανεργία στο 30%. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην απαντήσουμε στο τι είναι δίκαιο κοινωνικό κεκτημένο σήμερα ή ποια είναι τα όρια του φιλελευθερισμού στην αγορά εργασίας. Άρα, όλες οι προσπάθειες μας πρέπει να συγκλίνουν στο κοινωνικό διακύβευμα. Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό σχέδιο και επιμένω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργό συμμετοχή της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Η κεντροαριστερά πρέπει να θέσει την πολιτική ατζέντα και να περιγράψει αφενός ένα νέο σύστημα αξιών και αφετέρου ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της χώρας στο οποίο όλοι θα μπορούν να δουν τον εαυτό τους. Μια καθαρή θέση για τα πράγματα, χωρίς το φόβητρο του πολιτικού κόστους, με ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών είναι κατά τη γνώμη μου η μόνη επιλογή που αφορά την κεντροαριστερά και τελικά τη Δημοκρατία. Σ’ αυτή την προσπάθεια δηλώνω παρών.

5. Τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ πως την κρίνετε;

Εάν είναι ειλικρινής η στροφή στον ρεαλισμό, όπως και της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, τότε είναι καλοδεχούμενες. Έχω, όμως, ενστάσεις. Καταρχήν είναι η ίδια η δομή του κόμματος. Κυριαρχεί η κινηματική λογική, η οποία δεν ενισχύει το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα επιμέρους συμφέροντα εξ’ ου και το «τάζω τα πάντα στους πάντες». Και βεβαίως, μας λείπει ένας συγκεκριμένος προγραμματικός λόγος που θα εξηγεί στο τι συνίσταται αυτή η στροφή, εκτός φυσικά από τακτικισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στον κρατισμό και στην παραχολογία νέας κοπής; Πως εννοεί την παραγωγική αναδιάρθρωση που έχει ανάγκη η χώρα; Πολύ φοβάμαι ότι στόχος είναι και πάλι το ψάρεμα ψήφων. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι απευθύνονται στο ακροατήριο του Καμμένου. Για παράδειγμα, η μονομερής διακήρυξη της ΑΟΖ που επικαλούνται και τα προβλήματα ασφάλειας ή ανατροπής της ειρηνικής γειτονίας που πιθανόν συνεπάγεται, μόνο ως μία τέτοια πρόθεση θα μπορούσε να έχει εξήγηση.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]